SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
PARA – Gruppen

Simskola Vi övar på att bli bekväma i vattnet och bli självständiga

 

Simträning Vi övar mer på simteknik än att simma långt.

 

Träningstider

Måndagar kl. 18.15-19.15

 

Parasimning är simidrott för personer med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning.

Vi planerar verksamhet för parasimmare eller simidrottare med funktionsvariationer där inkludering är den röda tråden. Vi utgår från hela gruppen och varje simmares enskilda förutsättningar.

Vill ni vara med och träna med oss behöver vi att en simkunig vuxen kommer med simmaren och är med i vattnet tills man blir mer van och har börjat simma själv.

En person med funktionsnedsättning ska alltså erbjudas möjlighet att delta i Bollnäs simsällskaps verksamhet och inkluderas på en lämplig nivå med rätt stöd i all vår verksamhet. Parasimmare ska erbjudas plats att delta i samtliga utvecklingsstadier i Bollnäs simsällskap arbete med Simlinjen, från simundervisning till elit eller motionsverksamhet. Simundervisningen bör ske integrerad med den ordinarie verksamheten, så länge deltagare med funktionsnedsättning har mer nytta av den ordinarie simundervisningen än att den sker separat.

Då vissa parasimmare kan behöva lite längre tid i varje utvecklingsstadium är målet med PARA - Gruppen att skapa en individuellt anpassad verksamhet eller träning samtidigt som simidrottaren ingår i en grupp.

Våga testa vad som är det bästa rörelsemönstret för individen. För deltagare som börjar som ungdomar eller vuxna ska upplägget sträva efter balans mellan stimulans och vad deltagarna behöver öva på i vattnet. Det viktigaste är att simmarna behålla motivationen till siminlärningen. Vi jobbar med att finna en tydlig utveckling som gör att simmarna får en förståelse för vägen mot att bli simkunnig.

Simning är en paralympisk idrott. Inom parasimningen har Sverige ett landslag och ett utmanarlag. Inom parasimningen tävlar simmarna i 14 olika klasser.

  • Klass S1-S10 är för personer med en rörelsenedsättning.
  • Klass S11-S13 är för personer med en synnedsättning.
  • Klass S14 för personer med en utvecklingsstörning. Ju lägre siffra desto större nedsättning.

Klassificering

För att kunna göra en klassning behövs följande medicinsk dokumentation:

  • För personer med CP används både Klassningsformulär CP och Medicinskt kort 1.
  • För övriga personer med rörelsehinder används endast Medicinskt kort 1.
  • För personer med synnedsättning används Medicinskt kort 2.
  • För personer med utvecklingsstörning behövs endast ett läkarintyg. Älvstädning

Parasimmare & Simlinjen

Bollnäs simsällskap är ParaMe anslutna, dvs ingår i en nätverkstjänst som gör det lättare för personer med en funktionsnedsättning att hitta föreningar. Läs mer på: https://www.parasport.nu/forbundet/Projekt/ParaMe Starta parsimning

 

Kontakt på Bollnäs simsällskap

Karin Hjertén karin.hjerten@bollnasssim.com

 

Kontakter på simförbundet

Utvecklingsansvarig för parasimning - annika.friberg@svensksimidrott.se

Förbundskapten - Andreas.jonerholm@svensksimidrott.se

 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Bollnäs Simsällskap, 05/06 10:40